Gržđice prethodno namočene u rum (rum prije zagraijati i pustutu da nabubre( - 80g
Oguljene i očišćeme Granny Smith jabuke - 600g
Maslac za premazivanje
Stigla je jesen, a s njom i divne prirodne poslastice. Štrudla je slastica, koja nikada neće izaći iz mode. Prepoznatljiv miris i okus vraćaju nam najljepše trenutke djetinjstva. Po receptu Tee Mamut pripremite zdravu štrudlu od jabuka i, naravno, priuštite si još šalicu Barcaffe kave.
Tijesto
Glatko brašno - 220g
Ulje - 45g
Mlaka voda - 60g
Sol - 2g
Jaje - 1 kom
Nadjev
Prezle - 80g
Maslac - 40g
Cimet - 5g
Šećer - 60g
Gržđice prethodno namočene u rum (rum prije zagraijati i pustutu da nabubre( - 80g
Oguljene i očišćeme Granny Smith jabuke - 600g
Maslac za premazivanje
Za dva manja štrudela.
U samostojećom mikseru najbolje (a može i ručno) stavite sve sastojke za tijesto i miksajte 5min ili dok ne postane sjajno i homogeno.
Otopite 40g maslaca, dodajte krušne mrvice i miješajte na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatno smeđu nijansu.
U međuvremenu napravite nadjev tako da jabuke narežete na četvrtine i zatim na ploškice te ih pomiješajte sa svim ostalim sastojcima.
Uzmite neku veću krpu, plahtu ili stoljnjak, lagano pobrašnite i krenite oprezno razvlačiti tijesto.
Na razvučeno tijesto skroz na donjem dijelu u jednoj liniji ravnomjerno rasporedite nadjev i zarolajte tako da se poslužite krpom na kojoj slažete štrudel.
Odrežite krajeve, malo izbockajte štrudel i stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite maslacem.
Pecite na 200C, oko 30 minuta.
Ohlađeni štrudel narežite i pospite šećerom u prahu.