Barcaffè

Sve o kavi

Robusta - Robusna kava punog okusa

Zemlja podrijetla

Zrna kave robusta, odnosno biljka Coffea Canephora, kao i zrna arabike, podrijetlo vuku iz Etiopije dok su danas raširena po cijelom svijetu. Najveći izvoznik robuste je Vijetnam gdje je 98 % ukupnog uzgoja kave zrno robuste, a slijede ga Brazil, Indonezija, Indija i Uganda. Tek je 1927. godine priznata kao vrsta kave, 100 godina nakon arabike, a poznata je po svojoj specifičnosti i zamjetno jačem okusu i udijelu kofeina od arabike.

Uzgoj

Zbog svojih prirodnih karakteristika, robusta je lakša za uzgoj. Kofein kao prirodni pesticid čini je otpornijom na kukce, sezona berbe traje dulje, uspijeva na nižim nadmorskim visinama i u sušim uvjetima, gdje arabika ne bi uspijevala. To je u konačnici čini i jeftinijom za uzgoj tako da se često koristi kao vrsta pogodna za instant kave.

Uspijeva gotovo u svim vremenskim uvjetima te nakon što sazrije, plod ostaje na drvetu gotovo netaknut sve do vremena berbe, dok zrna arabike lako padaju na tlo gdje brzo istrunu i postaju neupotrebljiva.

FUN FACTS

Udio robuste u svjetskoj proizvodnji je zadnjih godina skočio s 30 na 40%, ponajviše zahvaljujući omiljenosti instant kave i rastu na azijskom tržištu gdje se popularnost kave, posebice robuste, rapidno povećava.

Kvalitete

Zbog osjetljivosti arabike te njezine blaže i slađe arome koja je često čini cjenjenijom, njenom se uzgoju i preradi posvećuje posebna pažnja. Robusta se često zanemarivala te prerađivala čisto industrijski što je rezultiralo kavom lošije kvalitete.

Zbog jeftinije proizvodnje, robusti su se priklanjali veći proizvođači da bi plasirali proizvode priuštive svima. No robusta u zadnjih nekoliko godina doživljava svoj revival. Pažljivom preradom te intenzivne kave dobiva se u najmanju ruku jednako kvalitetna kava kao arabika koja će okusom odgovarati ljubiteljima intenzivnih nota čokolade i pojačane gorčine.

Značajke

2,5% kofeina i 3 - 7 % šećera otprilike sadrži Zrno OKRUGLOG OBLIKA što rezultira jačom gorčinom i intenzivnijom aromom nego kod arabike, a koja će odgovarati ljubiteljima jake kave i kofeinskog kicka.

Mjesto na svjetskoj sceni robusta je zauzela nakon što je bolest pokosila usjeve osjetljive arabike. Zrno robuste znatno je bogatije antioksidansima.

Sve novosti

Cookie policy

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće: nužne, analitičke i marketinške. Klikom na "Prilagodi postavke" možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku: