Barcaffè

Sve o kavi

I onaj najmanji korak je bitan

Kako sam se lagano približavala prostorima tvornice Droga Kolinska, rasla je razina nestrpljivog iščekivanja…

Što će me zateći na otvorenju training centra, što su sve pripremili, strašno me veselila sama kava, toliko potrebna nakon vožnje od Zagreba do Ljubljane.

Tim više što me već nekoliko puta oduševila pripremljena upravo iz ruku Barcaffè barista.

ELEGANTAN PRISTUP DETALJIMA

Dugački tepih zaštitne crne boje Barcaffè Prestige Espresso linije završavao je pred ulazom zaokruženim vatrenim plamenom zlatne boje slova Barcaffè loga na prepoznatljivim crnim Prestige šalicama. Industrijski prostor u kojem se smjestio sam centar pružio je savršenu podlogu za jednu takvu inicijativu. Veliki tvornički prozori koji brišu granice zida i sama prostorija za trening cijela u staklu činila je vizualno dostupnim svaki trenutak eventa.

Igra crnog i bijelog s decentim detaljima i natpisima koji ga vežu uz Barcaffè kavu te upućuju na namjenu prostora provjeren je recept za elegantnu poveznicu s kavom. DJ-i koji su puštali aktualne svjetske hitove, light show, catering koji je pripremio moderan finger food, bar s koktelima od kave, plesačice, nastup izvrsnog Magnifica koji u svojim pjesmama kombinira balkanske utjecaje, funk i elektronsku glazbu…

Sve, ali baš sve je preslikavalo filozofiju Barcaffèa: moderan pristup kavi, briga o proizvodnji od samog zrna na stablu do konačnog proizvoda šalice kave koja bez stručnog bariste ne bi bila moguća.

Voditeljica nas je podsjetila kako svako jutro pravog ljubitelja kave nije isto. Kako je volimo jer je fina, jer nas održava budnima i koncentriranima, ali i da je zdrava jer čini dobro probavi. Nakon njenih riječi, uslijedili su pozdravi predstavnika Atlantic Grupe koji su naglasili važnost kvalitete kave i vrhunske kontrole samog proizvoda.

Pozdravne govore zaokružio je tehnolog za kavu koji nas je, praćen videom o proizvodnji kave od plantaža u Brazilu do dolaska u Sloveniju, uputio u sam put Barcaffè kave. Naglasio je kako se koristi isključivo najsvježija kava jer starenjem gubi na aromi, a Barcaffè vrećice osigurane su nepovratnim plastičnim ventilom koji propušta van plinove koje zrno kave proizvodi, ali ne dopušta pristup kisiku koji narušava kvalitetu same kave.

Barcaffè zaista misli na svaki detalj.

ZAVRŠNI TOUCH

Opušteni sudionici istinski su uživali u svakom segmentu događaja. No ono što je budilo moju znatiželju nalazilo se na drugom katu u prostoriji gdje se održavaju treninzi barista. Smještanje trening prostorije na gornji kat itekako je pomno zamišljeno jer su bariste ipak kruna savršene kave, završni touch.

Savršeno isplanirano, gore se moglo ići tek u manjim grupicama da bi svatko mogao nesmetano promotriti pripremu kave, popričati s baristama i popiti kvalitetan gutljaj. Nestrpljivo sam čekala svoj red ispred crnog stubišta koje je također skrivalo iznenađenje: svaki je korak otkrivao novu stepenicu u pripremi savršenog espressa.

LATTE ART IZ PRVE RUKE

Nekoliko sam puta u životu probala pripremiti kavu na profesionalnim aparatima, čitala o pripremi kave, ali se nisam usudila ozbiljnije primiti toga. Nekako sam se uvijek prepuštala u ruke provjerenih barista u nekoliko omiljenih kafića.

Gore su nas dočekali Barcaffè bariste iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Jako me razveselilo vidjeti lice Gorana Bartolovića kojeg smo intervjuirali za ovaj broj i čije su me kave već oduševile. Znatiželjno sam proučila postavke na aparatima i pažljivo promatrala latte art iz ruku stručnjaka, upijala njihove riječi…

Kako li samo jednostavno izgleda napraviti labuda od mliječne pjene!! Posjetitelji su se mogli i sami okušati u pripremi kave, no ja sam se ipak bojala da bi svaki moj pokušaj izrade kave i latte arta završio teškom apstrakcijom. Ugodno sam se smjestila i promatrala proces nastanka savršene kave. I da, istinski uživala u njoj.

SVJEŽA BILJKA KAVE ZA KRAJ

U samom prostoru za treninge barista, Barcaffè je nastavio s modernim pristupom.

Ne radi se o nikakvom uštogljenom prostoru koji evocira školske prostorije i počesto budi lošu energiju kod ljudi, gdje je učitelj izdvojen, a učenici poredani s druge strane… Espresso aparati su kružno smješteni u samom centru prostorije, a svi se sudionici miješaju s baristama, razlike nestaju.

Tu su bila i sirova zrnca kave iz Brazila, Etiopije i Indije koja su me odmah vratila u djetinjstvo kad je mama imala običaj kupovati sirovu kavu i sama je peći. Tko zna, možda sam zaista od nje naslijedila tu strast prema kavi, a od tate zasigurno ljubav prema pravom espressu. Za mene drugo ne postoji.

Dvaput sam se vraćala u prostoriju na treninge, popila nekoliko vrhunskih kava, uživala u svakom trenutku ove ode kvalitetnoj kavi i upravo trudu Barcaffèa da cijelu priču o kavi učini u potpunosti transparentnom dokazujući na taj način kvalitetu koju žele pružiti ljudima.

Ništa se ovdje ne prepušta slučaju. Na odlasku je priča zaokružena svježom sadnicom kave za svakog gosta uz još nekoliko sitnica. Sad se samo mogu nadati a će mi u međuvremenu izrasti i zeleni palac pa da će moja Barcaffè biljčica uskoro i procvjetati.

Sve novosti

Cookie policy

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće: nužne, analitičke i marketinške. Klikom na "Prilagodi postavke" možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku: