Barcaffè

Sve o kavi

Dajte joj počasnog Oscara (tako vam svega)

Popaj voli špinat, Garfield lazanje, a svi ostali ljudi na svijetu vole kavu. Otprilike. Nemamo istraživanja koja to potvrđuju, ali takav osjećaj imamo.

Da nema kave mnogi od nas uopće ne bi bili svjesni da postoje jutra. Ne čudi stoga što je miljenica mnogih kavoljubaca svoje mjesto pronašla i u sedmoj umjetnosti.

Gospodin George Clooney nakon što je reklamirao kavu našao je ženu svog života, postao otac, a na njemu se, čudom se čudimo, ne primjećuje da mu kronično nedostaje sna. (Teorija zavjere kaže da je to zbog kave koju srče u hektolitrima.) Uz kavu, ruku na srce, tračamo i zavodimo pa je mnogi filmski naslovi stavljaju na tron. Budimo realni, to je mjesto koje i zaslužuje. Zaboravite na čarobiranje u Harryju Potteru i efekte iz filmova znanstvene fantastike. Ako ste istinski kavoljubac, pogledajte filmske hitove koji kavu iskonski glorificiraju.

Amélie

Sladak poput kocke bijelog šećera u kavama naših baka, film Amélie mnoge je životne sitnice učinio vidljivima i nevjerojatno važnima. Lijepa Audrey Tautou kao Amélie Poulin, dražesna i dobronamjerna konobarica, zaslužna je za jednu od najpoznatijih filmskih uloga kave.

U nastojanju da pomogne rasplamsati romansu kolegice Georgette i redovitog gosta kafića Josepha, Amélie se odlučuje za mini kofeinski incident te prolijeva kavu po suradnici ne bi li je tako otjerala u zagrljaj njenom sudbinskom partneru. Podvig je, naravno, uspio! Ako ste sanjar koji gleda svijet na svoj bajkovit način, zaljubit ćete se u ovaj film.

Coffee and Cigarettes

Slavni Jim Jarmusch, kao što je vidljivo već iz njegova naziva, inspiraciju za film pronašao je na dnu šalice. Crno-bijeli baš poput kombinacije kave i mlijeka, film je to s 11 priča povezanih upravo duetom kofeina i duhana.

Prateći dijaloge živopisnih likova koji pretresaju teme od glazbe, filma, Pariza iz 20-ih godina prošloga stoljeća sve do insekticida i Nikole Tesle, morate uočiti važnu povezujuću ulogu kave. Naime, upravo je kava katkada jedina spona među pojedinim likovima koji zbog ukusne tekućine pristaju dijeliti stol s osobama posve različitim od sebe.

Prisjetite se toga kad se sljedeći put nađete na neugodnom poslovnom sastanku ili društvu životnih antipoda... Mnogi kažu da je film sniman za naše krajeve jer su ti rituali osnova našeg bića. "Uz taj film popušim cijelu kutiju", napisao je razdragan fan ispod recenzije filma. Razumijemo. Probajte zabraniti nekome na ovim prostorima cigaretu i kavu i ostanite živi. Nemoguća misija, buraz!

Šalica kave inspirira kao i film i u sebi utjelovljuje cijeli svemir, senzualan, tragičan ili komičan, poput samog života.

Zoolander 2

Strike a pose! Zoolander je jedan od prvih filmova koje je Ben Stiller režirao i oduševio svijet svojim modnim pozama. U Zoolanderu 2 nailazimo na scenu s kavom kada Mugatu (Will Ferrell) zalije Todda (Nathan Lee Graham) pjenastim latteom koji inače ne pije.

Ljubitelji lattea vjerujemo su bili van sebe jer nisu mogli preboljeti da su bacili tu dragocjenu tekućinu za vrijeme snimanja.

Pakleni šund

Klasik Quentina Tarantina idealan je za sve koji vole oštru, tamnu, crnu, beskompromisnu kavu koja nemilice razbuđuje. Film je učinio golemi utjecaj na pop-kulturu i modu 90-ih pa i danas u nedostatku boljeg razgovora prepričavamo njegove citate i scene.

Tako je kultni status zaslužila i scena u kojoj Samuel L. Jackson kao Jules odaje priznanje Jimmijevoj (Quentin Tarantino) ozbiljno dobroj kavi: "God damn Jimmie, this is some serious gourmet shit!” Nema iskrenije ljubavne izjave.

Pri susretu s kvalitetnim zrncima, teško je paziti na rječnik i emocije. Čovjeka koji zna kakvu kavu pijemo treba ovjeriti kod javnog bilježnika ili nositi u džepu.

Vrag nosi Pradu

Jutra bez omiljenog kofeinskog napitka u nekima bude krvožedne zvijeri. Jednu takvu utjelovila je neponovljiva Meryl Streep kao Miranda Priestly u filmu Vrag nosi Pradu.

Pitajući se postoji li razlog zašto njena kava već nije na stolu, uz komentar da bi jedino opravdanje za to mogla biti smrt asistentice, šefica iz noćne more osvojila je žedna srdašca okorjelih kavopija.

Film posebno preporučujemo svima koji vole komplicirane kave i od nedužnih ugostitelja zahtijevaju espresso s tek par kapljica mlijeka, latte s malo pjene, ekstra kremasti dvostruki espresso s malo mlakog mlijeka sa strane i slično. Tim ljudima treba uručiti ordene za hrabrost.

Doručak kod Tiffanyja

Romantična komedija u čijem se naslovu našao upravo najvažniji obrok u danu iznjedrila je jednu od najpoznatijih scena ispijanja kave. Dok šeće New Yorkom, otmjena kao što to samo ona može biti, Audrey Hepburn u ulozi neodoljive Holly Golightly elegantno jede pecivo i uz spore korake gradom uživa u damskim gutljajima svoje kave za van.

Sređena je tip-top. Sunčane naočale, biseri, frizura joj je postojana i lijepo složena. Zbog te scene poželimo imati takva friz jutra. Svemire, čuješ li nas! Teško je priznati, ali naši jutarnji rituali izgledaju značajno manje profinjeno te uključuju računalo, omiljenu
šalicu koja nikad nije dovoljno velika i često je u žurbi prolijemo po kući, najčešće tepihu. Murphyju, stari mučki provokatoru, baš si zeznut lik.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku: