Barcaffè Za ljepši dan

Recepti

Opako dobar spoj kave i čokolade

MOUSSE TORTA

SASTOJCI (za 6 – 8 OSOBA):

BISKVIT: 2 jaja • 120 g šećera • 1 vanilin šećer • 50 ml ulja • 125 g brašna • 1 prstohvat soli • 50 ml turske kave
MOUSSE: 200 g čokolade (min 50 % kakaa) • 2 jaja • 50 g smeđeg šećera • 100 ml Barcaffè Classic turske kave • 200 ml
vrhnja za šlag • 100 g lješnjaka
PRELJEV: 100 g čokolade sa 70 % kakaa • 50 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA: Za biskvit miksajte pjenasto žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodajte ulje, brašno i ohlađenu kavu. Istucite bjelanjke s
prstohvatom soli pa snijeg kuhačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Kalup za tortu premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte biskvit, pecite na 180 °C oko 25 minuta.

U međuvremenu odvojite žumanjak od bjelanjka, tucite na pari žumanjke, šećer i tursku kavu. Kad se zagrije, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi. Istucite bjelanjke i prstohvat soli u čvrst snijeg, a vrhnje u šlag.

Spojite snijeg i šlag pa lagano umiješajte u kremu ohlađenu na sobnu temperaturu. Pečeni biskvit ohladite, zatim vratite u kalup, dodajte mousse, odložite u hladnjak da se stegne. Lješnjake ogulite i prepolovite. Zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi.

Prije posluživanja maknite kalup, dodajte lješnjake, ukrasite preljevom od čokolade i poslužite uz šalicu turske kave.

KARAMEL BROWNIES

SASTOJCI (za 4 osobe):

BROWNIES: • 2 jaja • 180 g šećera • 100 ml ulja • 100 ml mlijeka • 180 g glatkog brašna • 1 prašak za pecivo • 40 g kakao praha • 100 g nasjeckane čokolade sa 60 % kakaa • 30 ml Barcaffè Espresso kave • 20 ml amaretta
KARAMEL: • 100 g šećera • 50 ml mlijeka • 50 ml Barcaffè Espresso kave • 100 ml vrhnja za šlag
OSTALO: • 200 – 300 ml sladoleda od vanilije • 100 g grubo rezanih oraha

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 180 °C, lim za pečenje namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama.

Prosijte brašno s praškom za pecivo i kakaom, nasjeckajte čokoladu. Pjenasto miksajte jaja i šećer, polako dodajte ulje pa naizmjenično mješavinu brašna i mlijeko.

Prebacite u lim, pospite sjeckanom čokoladom i pecite oko 25 minuta.

Pomiješajte espresso kavu i amaretto pa žličicom pokapajte topli kolač.

Za karamel stavite šećer u široku posudu, karamelizirajte na laganoj vatri, naginjite posudu lijevo-desno, zalijte mlijekom i espresso kavom, zatim vrhnjem, miješajte na laganoj vatri da se karamel otopi.

Topli kolač narežite na kocke, stavite jednu na drugu, na vrh dodajte kuglicu sladoleda, prelijte karamelom, pospite grubo rezanim
orasima i poslužite uz šalicu espresso kave.

FRANCUSKI MACARONI

SASTOJCI (za 6 kom ): • 2 bjelanjka • 1 prstohvat soli • 80 g bademovog brašna • 20 g kakao praha • 120 g šećera u prahu •
50 g sitnog kristal šećera
TAMNA KREMA: 100 g čokolade sa 70 % kakaa • 50 ml vrhnja za šlag • 50 ml Barcaffè Selection turske kave • 50 g mljevenih lješnjaka
SVIJETLA KREMA: 150 g bijele čokolade • 40 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA: Zajedno prosijte kakao, šećer u prahu i bademovo brašno. Miksajte bjelanjke i prstohvat soli, kad se smjesa počne pjeniti dodajte u tri navrata kristal šećer, nastavite miksati da dobijete čvrst snijeg. U snijeg lagano umiješajte smjesu šećera, brašna i kakaa.

Premjestite u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom i špricajte krugove na masni papir. Zagrijte pećnicu na 130 °C i sušite macarone 45 minuta. Zagrijte mješavinu vrhnja i kave, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi, umiješajte mljevene lješnjake, ohladite.

Na laganoj vatri otopite bijelu čokoladu i slatko vrhnje, ohladite. Ohlađene macarone uz rub napunite tamnom kremom, u sredinu
stavite bijelu, spojite ih. Poslužite uz šalicu kave po želji.

ČOKOLADNI TART SA SLANOM KARAMELOM I CVIJETOM SOLI

SASTOJCI (za 6 – 8 osoba):

TART: • 100 g pšeničnog brašna • 100 g raženog brašna • 50 g čokolade u prahu • 50 g kakao praha • 200 g maslaca • 100 g šećera • 1 vanilin šećer • 1 jaje • 1 prstohvat soli • ribana korica naranče • maslac, krušne mrvice za kalup 

SLANA KARAMELA: • 150 g šećera • 50 ml mlijeka • 50 ml Barcaffè D.O.T. Espresso kave • 100 ml vrhnja za šlag • cvijet soli – količina po želji

GANACHE KREMA: • 300 g čokolade sa 70 % kakaa • 300 ml vrhnja za šlag • 50 ml Barcaffè D.O.T. Espresso kave 

PRIPREMA: Pomiješajte oba brašna, čokoladu i kakao, dodajte maslac, šećer, jaje, ribanu koricu naranče i prstohvat soli, zamijesite tijesto.

Kalup premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama. Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 4 – 5 mm, prebacite u kalup, obložite stranice, maknite višak tijesta, ispikajte ga vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah i pecite na 180 °C oko 25 minuta.

U međuvremenu u širokoj posudi karamelizirajte šećer, zalijte mlijekom i kavom, zatim vrhnjem, miješajte na laganoj vatri da se karamela otopi, na kraju posolite.

Maknite grah i foliju s tijesta, pustite da se hladi. Prelijte slanom karamelom pa napravite ganache. Zagrijte vrhnje i kavu, dodajte
natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada otopi, ohladite.

Prelijte tart ganachem od tamne čokolade, odložite u hladnjak. Neposredno prije posluživanja pospite cvijetom soli. Poslužite uz šalicu espresso kave.

Sve novosti