Barcaffè

Recepti

Božićni kolač

Iskoristite blagdansko vrijeme za nešto novo i pripremite božanstvenu čokoladnu božićnu tortu, za koju vam je potrebno tek nekoliko sastojaka i prstohvat inspiracije. Provedite vrijeme sa svojom boljom polovicom uz pripremu slastice prema receptu Tee Mamut te se prepustite čokoladnom užitku uz šalicu vaše najdraže Barcaffè kave.

P. S. Svidjet će se i Djedu Božićnjaku!

BOŽIĆNI KOLAČ

Biskvit:
150g 55% čokolade
40g maslaca
3g soli
40g mlijeka
5 jaja
65g šećera

Krema:
150g 55% čokolade
100g vrhnja za šlag 1.
330g vrhnja za šlag 2.

Glazura:
7g želatine u prahu
40g vode (za želatinu)
50g kakaa
115g šećera
50g vode
85g vrhnja za šlag

+ maline za serviranje

  • Zagrijte pećnicu na 170C

  • Za biskvit otopite na vodenoj kupelji maslac i čokoladu.
  • Umiksajte žumanjke dok ne uduplaju volumen.
  • Zasebno umiksajte bjelanjke sa šećerom dok ne utrostruče volumen.
  • U žumanjke špatulom umiješajte otopljenu čokoladu i maslac.
  • U smjesu sa žumanjcima umiješajte bjelanjke iz 3 navrata.
  • Ulijte u pleh (38x26cm) obložen papirom za pečenje.
  • Pecite 8min.
  • Potpuno ohladite biskvit, zatim ga pospite kakaom, stavite na vrh papir za pečenje i preokrenite biskvit.
  • Oprezno odlijepite papir i biskvit razrežite po dužini na 3 jednaka dijela.
  • Napravite glazuru na način da ćete prvo natopiti želatinu sa vodom.
  • Kakao, šećer, vodu i vrhnje dobro promiješajte pjenjačom i stavite na srednju vatru da zakuha. Kuhajte 1 minutu neprestano miješajući.
  • Procijedite glazuru, dodajte natopljenu želatinu, zblendajte štapnim mikserom i pazite da ne inkorporirate zrak.
  • Pokrijte glazuru direkt folijom na vrh i pustite da se ohladi na 30C.
  • U međuvremenu napravite kremu tako što ćete zakuhati vrhnje 1 i preliti preko čokolade. Kružnim pokretima sjedinite dok ne postane sjajno.
  • Umiksajte vrhnje 2 samo toliko da se tek početi zgušnjavati u protivnom će krema biti premiksana.
  • U mješavinu čokolade i vrhnja 1 (temperatura 35C) špatulom umiješate vrhnje 2.
  • Ako vam je krema rjeđa, malo je pjenjačom umiksajte da se stisne.
  • Na 1 komad biskvita dresir vrećicom istisnite dio kreme u duge linije te prekrijte drugim dijelom biskvita. Ponovite proces i prekrijte zadnjim komadom biskvita.
  • Ostatkom kreme premažite cijeli kolač i ostavite na par sati u frižideru da se potpuno stisne.
  • Kada je kolač potpuno ohlađen, prebacite ga na rešetku i prelijte glazurom.
  • Prebacite ga oprezno na pladanj za serviranje i ostavite u frižideru pola sata prije serviranja.
  • Narežite na uže komade i servirajte sa svježim malinama ili umakom od malina s tučenim vrhnjem.



Pogledaj video

Isprobajte recept i podijelite fotografiju s nama na našim društvenim mrežama:
FACEBOOK  |  INSTAGRAM

Sve novosti

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku: