Barcaffè

Novosti

Interview s Manu Katcheom: Ako želite živjeti od muzike, morate živjeti muziku

Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i jazzer Manu Katche karijeru je započeo kao bubnjar Petera Gabriela, nastavio sa Tracy Chapman, Joni Mitchell, Stingom, Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u suradnji s Gibonnijem 2001. godine.

Ovog travnja imat ćete priliku čuti ga u potpuno drugačijem izdanju, rame uz rame sa jednim od najznačajnijih hrvatskih jazz pijanista, Matijom Dedićem. Nastupit će u sklopu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions, 14.4. u klubu Bitefartcafe u Beogradu i dan ranije u Studentskom centru u Zagrebu.

Na čemu trenutno radite kada su u pitanju vaši solo projekti?

Upravo sam izdao svoj novi album: Scope. To je nešto sasvim drukije od mojih prethodnih albuma, više u Electro / Pop / Rock stilu. Mnogo je gostiju na albumu, a i sam sam otpjevao nekoliko pjesama, što je meni prilično novo! Sada ću napraviti promotivnu turneju i početi sa koncertima u travnju!

Vi ste jedan od najpriznatijih bubnjara na svijetu, imajući u vidu vaše solo albume, ali i vaše suradnje. Šta se promijenilo tokom godina?

Imao sam privilegiju i sreću biti dijelom muzičke industrije zlatnog doba. Vrijeme se promijenilo i umjetnici s kojima sam surađivao postaju stariji i manje produktivni. Muzički model je danas drukčiji, a stari svijet stvaranja albuma s različitim muzičarima iz različitih kultura, a zatim odlazak na turneju na nekoliko godina više ne postoji, pretpostavljam! Pojavljuju se novi umjetnici koji se više bave vlastitom produkcijom i vrlo često na turneju odlaze s malim brojem muzičara. Ne kažem da je to loša stvar, ali je drukčije i taj proces više ne uključuje sesije ili muzičare koji sviraju uživo.

Možete li nam reći nešto više o vašim drugim suradnjama, kao što su, Peter Gabriel, Gibonni ili Sting i kako se prilagođavati različitim muzičkim stilovima i različitim karakterima kolega muzičara?

Prva od spomenutih, bila je suradnja s Peterom. On je nestvarno divno biće, konstantno u potrazi za nečim novim i drukčijim. Rad s njim zahtijeva puno strpljenja, ali rezultat je vrijedan svakog utrošenog trenutka. Suradnja sa Stingom je došla odmah nakon prve suradnje sa Piterom. Postali smo jako bliski prijatelji. Rad s njim je bio drukčiji od Petera, jer on točno zna što želi. S Gibonnijem sam uživao u suradnji. On je izvanredan muzičar, a njegova popularnost me jako iznenadila.

Nastupali ste u Bitefartcafe klubu u prosincu 2005., prije 14 godina. Sjećate li se tog iskustva i postoji li neka zanimljiva anegdota o tome?

Naravno da se sjećam, bio je to nevjerojatan trenutak i stekao sam divno prijateljstvo s Mišom Relićem, koji me pozvao da nastupam sada s Matijom na Musicology Barcaffe serijalu! Jako sam sretan što se ponovo vraćam! Ono što je na mene ostavilo najveći dojam, to su Miša i njegova ekipa. Imao sam nekih problema s leđima i nisam se naročito veselio koncertu. Poslali su me u spa, na masažu i u saunu, a nakon toga sam se osjećao kao novi čovjek, spreman na sve. Tim je bio toliko posvećen tome da se koncert održi, jer sam zaista bio u bolovima i učinili su sve što je moguće da boravak bude što ugodniji za nas. Nakon toga smo jednostavno kliknuli i sve je krenulo u tom pozitivnom smjeru. Od tada sam uvek sretan kada radim sa Mišom, jer znam da nema razloga za brigu.

Prvi put nastupate u Beogradu sa poznatim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem. Kako je došlo do ove suradnje i kako se slažete sa Matijom?

Kao što sam već spomenuo, kontaktirao me je naš zajednički prijatelj, Miša Relić, s pitanjem da li želim sudjelovati na ovom projektu. Rekao mi je da je Matija Dedić izrazio želju da svira sa mnom i ja sam odmah pristao. Prvi put sam Matiju fizički upoznao kada smo ušli u studio snimati, iako smo prije toga dosta komunicirali. Matija je veoma stidljiva i tiha osoba, a suradnja s njim je pravo uživanje. Mislim da će rezultat naše suradnje biti savršen. Svakako vjerujem da će naši nastupi na Musicology Barcaffe Sessions u Beogradu i Zagrebu to i dokazati.

Da li imate neki savjet za podijeliti s mladim bubnjarima i muzičarima iz Hrvatske? Što je ključ uspjeha?

Nemam ideju što je ključ uspjeha. Jedina stvar koju mogu reći je da je vježbanje jedini način da zaista pokažete sve što imate na umu. A ono što imate na umu je vaša osobnost. Osobnost je jedinstvena, tako da ako vas neko na planeti čuje i oduševi se vašim stilom i zvukom, to će biti iz dobrog razloga, jer ste vi jedini sposobni to napraviti! Ako želite živjeti od muzike, morate živjeti muziku!

 

Sve novosti

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku: